Floby

Nya regler tvingar brandmän säga upp sig

Deltidsanställda brandmän som blir arbetslösa kan tvingas att sluta på brandkåren. A - kassereglerna gör det omöjligt att deltidsarbeta och få ersättning samtidigt. Därmed tvingas deltidsbrandmännen att välja.

– Det går ju inte leva på en deltidslön från Räddningstjänsten. Det här kommer drabba samhället, eftersom det blir ännu svårare att hitta deltidsbrandmän, säger Stefan Gengerfeldt för förutom sitt jobb som deltidsbrandman arbetar på autokaross i Floby.

De flesta deltidsbrandmännen i Floby arbetar inom industrin. Den senaste tidens varsel har oroat honom. Om han skulle bli av med jobbet så tvingas han efter 75 dagars deltidsarbete välja på ersättning från a-kassan eller deltidslön.

Inget val
Som deltidsbrandman i Floby tjänar han cirka 70 tusen kronor på ett år så valet blir enkelt säger han.

Runtom i Skaraborg finns drygt fyrahundra deltidsbrandmän som är förstastyrkan, alltså ska de vara först på plats om det brinner.

– Styrkorna är mycket viktiga för håller nere insatstiderna på mindre orter berättar Mattias Millved, deltidsbrandman i Floby sedan tio år.

– Det kan vara 10-15 minuters skillnad i utryckningstid för oss och räddningstjänsten i Falköping till vissa larm. Kravet på deltidsbrand män är ju att man ska jobba och bo i det samhälle man servar, så blir det mycket arbetslöshet så blir det problem i Floby, säger Mattias Millved.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista