Skara

IAC-varsel väntat av facket

I går meddelade bildelstillverkaren IAC Group att 270 anställda i Sverige varslas om uppsägning - 99 av dem från fabriken i Skara. IF Metalls ordförande på IAC i Skara, Poul Hansen, säger att beskedet var väntat.

På grund av det ”extremt besvärliga läget” för fordonsindustrin meddelade alltså bildelstillverkaren IAC Group i går att man varslar 270 anställda i Sverige varav 99 på fabriken i Skara.

Det innebär i så fall en markant minskning av personalstyrkan i Skara som i dag består av cirka 300 personer.

Facket inte förvånat
– Vi blev inte så jätteförvånade. I det här läget är det svårt att göra något annat än att varsla när det står helt still hos våra kunder, säger IF Metalls ordförande på fabriken, Poul Hansen.

Den senaste tiden har personalen varit ledig på fredagar och dessutom är personalen ledig den här veckan.

Stötta varandra
Nu startar fackets sitt arbetet med att stötta de som varslats.

– Vi kommer gemensamt med företaget ta fram ett omställningsstöd sedan blir vårt jobb att stötta våra medlemmar så gott vi kan. Det här drabbar ju hela familjer, säger Paul Hansen.

Framtiden
I höstas varslades 590 personer inom IAC, bland annat togs i november beslutet om att stänga fabriken i Tidaholm. Och framtiden ser tuff ut.

– Jag hoppas ändå att det vänder snart. Bilförsäljningen måste komma igång eftersom det är den det står och faller med.


Stina Banck
stina.banck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista