Ingen uppbyggnad av Råda kyrka

Det blir troligen ingen återuppbyggnad av den gamla 1300-talskyrkan i Södra Råda. Dels fanns ingen brandförsäkring på kyrkan och dels får inte en ny kyrka byggas upp på samma plats som den gamla.
Södra Råda gamla kyrka ägdes av staten och drevs av riksantikvarieämbetet som en ren museikyrka och det är alltså riksantikvariet som avgör vad som ska ske efter att den nu brunnit ner. Många i ortsbefolkningen önskar att kyrkan byggs upp igen med den gamla kyrkan som modell. Men det finns problem som är svårlösliga. Dels var kyrkan inte försäkrad. Staten försäkrar av princip inte sina byggnader eftersom det skulle bli en alldeles för hög kostnad varje år. Lösningen på det skulle kunna vara privata sponsorer men då skulle församlingsborna vilja bygga upp kyrkan på samma plats som den gamla och det går inte enligt riksantikvarieämbetets antikvarier. Det finns lagar som reglerar hur man gör när en kyrka brinner ner och den säger att platsen ska bevaras som den är. En ny kyrka får i så fall byggas någon annanstans och då är det inte längre aktuellt, enligt kyrkoheren i Amnehärads pastorat Inge Persson. Istället har pastoratet andra funderingar om vad man kan göra för att minnas kyrkan som den var. Bland annat finns planer på att inreda en del av den nya kyrkan i Södra Råda med den gamla dopfunten. Men vid branden sprack dopfunten och därför måste den kunna räddas om de planerna ska gå i lås och det förutsätter också att riksantikvarieämbetet är berett att skänka dopfunten till församlingen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista