Billiga åskskydd klarar inte blixtnedslag

För att skydda sin dator mot åska kan man köpa så kallade överspänningsskydd för ett par hundralappar. Men de billiga skydden är i princip värdelösa och klarar inte alls ett blixtnedslag.
När överspänningsskydden inte klarar av att stå emot den hårda påfrestning som bildas vid ett åsknedslag så förstörs datorn eller stora delar av den. De billiga spänningsskydden sätts i ett vägguttag och skyddar bara mot små höjningar i spänningen. Vill man vara mer säker när åskan mullrar så får man lägga ner mellan 800 till ett par tusen kronor på mer avancerad utrustning. - De billiga skydden fungerar ibland, säger Sebastian Persson, dataförsäljare i Skövde. Men inte så fort det börjar bli större strömstyrkor. De borde inte få kallas åskskydd. Bara Länsförsäkringar i Skaraborg får under sommaren in mellan 500-600 anmälningar om åskskadade datorer. Omkring hälften av dem är så skadade att de inte går att reparera.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".