Rättegång mot undersköterska

Idag hölls rättegången i Mariestads tingsrätt mot den undersköterska från Töreboda som misstänks för att med våld ha tryckt in en tvättlapp i munnen på en patient. Undersköterskan nekar men vittnena är säkra på sin sak.
Kvinnan, som jobbade på ett äldreboende i Töreboda, är misstänkt för olaga tvång. Vid rättegången vittnade idag två kollegor till den åtalade undersköterskan. En av dom var den sommarvikarie som anmälde det inträffade i augusti, och den andra är en undersköterska som efter den anmälan drog sig till minnes en liknande incident från i våras. Den åtalade ska båda gångerna ha tystat en besvärlig patient genom att stoppa in en tvättlapp i munnen på henne. Hon ska också ha riktat en kraftig duschstråle mot kvinnanas ansikte. Vid förhandlingen idag förekom också uppgifter om att den åtalade kvinnan tidigare anklagats för att varit hårdhänt mot patienter. Detta var dock inget som varken åklagarsida eller försvarare gav nåt större utrymme. Den åtalade själv nekar helt till anklagelserna, och säger sig inte alls känna igen dom handlingar som förekommer i vittnesuppgifterna. Inte vid något av tillfällena säger hon sig ha utsatt den målsägande för tvång eller kränkande behandling. Enligt hennes försvarare, advokat Christer Johansson, handlar vittnesuppgifterna om missuppfattningar: - Det är korta händelseförlopp. Dessa vittnen kan ha missuppfattat detta förlopp, säger Johansson. Åklagare Jim Halvarsson är däremot säker på en fällande dom. - Det finns två av varann oberoende vittnen som säger sig ha sett samma sak. Därför menar jag att bevsningen är stark. Dom faller om en vecka, och om kvinnan fälls för olaga tvång kommer hon att sägas upp från sitt arbete som undersköterska.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista