Ökad brottslighet i byggbranschen

Den mördade 62 årige företagaren från Tåtorp hade miljonskulder till staten och var dömd till två års fängelse för grova skattebrott. Det är oklart vilka kopplingar till brottslighet som i övrigt funnits till hans verksamhet. Men Skatteverket har i ett projekt granskat byggbranschen, och då kunnat se att den grova brottsligheten ökar.

Framförallt märker man att den organiserade brottsligheten sprider sig bland företag i byggbranschen.

– Jag har träffat företagare som vittnat om att de varit i kontakt med de kriminella gängen och hur de är rädda idag, säger Pia Bergman på Skatteverket.

30 % av den svarta arbetskraften inom byggbranschen har kopplingar till organiserad brottslighet uppskattar Pia Bergman. Och företagarna tar stora risker.

– Det har blivit mycket mer organiserat, och har hårdnat avsevärt.

Problemet kan till en del förklaras med de viten som kan bli aktuella, om byggprojekt inte blir klara i tid. Då kan det ligga nära till hands att använda sig av svart arbetskraft, och att den vägen liera sig med kriminella.

– Omsättningen i byggbranschen är hög, och det finns stor möjlighet att använda sig av okvalificerad arbetskraft, förklarar Pia Bergman.

Nu vill skatteverket informera företagare om hur de skyddar sig mot oseriösa entreprenörer.

– Det är jätteviktigt att lära företagen att inte köpa tjänster från de här, säger Pia Bergman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".