Skolinspektionen säger nej till ansökan att bilda friskola av Holmestads skola. Foto: Linnéa Frimodig / SR Skaraborg.
Götene

Besvikelse efter skolnej

Beskedet att det inte blir någon friskola i Holmestad har gjort både föräldrar och barn besvikna. Skolinspektionen säger nej till ansökan om att bilda friskola i Holmestad bland annat på grund av att det går för få barn där.

För två år sedan beslutade politikerna att skolan i Holmestad skulle läggas ned.

Föräldrarna ville då bilda friskola och lämnade förra våren in en ansökan till skolinspektionen.

Skolinspektionen säger nej av flera anledningar.

Därför nej
De anser att elevunderlaget är för litet, idag går 21 barn på skolan och det kan bli svårt att få en stabil och varaktig verksamhet menar de.

Andra anledningar är att skolan är i ett stort renoveringsbehov och föräldraföreningen har ännu inte fått något banklån beviljat.

För sent svar
Efter mycket kämpande för att få en friskola är föräldrarna besvikna säger Anette Larsson, ordförande i friskoleföreningen. Hon tycker att beskedet drog ut på tiden.

– Hade vi fått ett positivt besked hade vi ändå knappt hunnit bilda skolan till höstterminen. Holmestad kommer att dö ut nu. Kvar finns bara en bygdegårdförening där de äldre samlas, befarar Anette Larsson

Linnéa Frimodig
linnea.frimodig@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".