Högskolan i Skövde.
Skövde

Samarbete ska rädda sköterskeutbildning

Med expressfart försöker nu ledningen för Högskolan i Skövde att få tillbaka rätten att examinera studenter som läst till sjuksköterska genom att snabbinkalla in en konsult.
Redan nästa år hoppas högskolans rektor Leif Larsson att nya vårdstudenter ska kunna tas in.

Att få upp kvaliteten på vårdutbildningarna är den viktigaste frågan på Högskolan i Skövde just nu eftersom många studenter går där. 

Utredaren docent Axel Targama från Handelshögskolan i Göteborg ska redan i mitten av mars lämna sin rapport till högskolans styrelse, om hur skolan i Skövde ska kunna få tillbaka sin examinationsrätt för sjuksköterskestudenter. 

Samarbete i väst
 Men innan en ny ansökan till Högskoleverket kan lämnas in i slutet av året så kommer högskolan att samarbeta med Göteborgs Universitet och andra högskolor i Västsverige om att nya studenter ska få utexamineras där.
 Förhandlingar om detta sker just nu. 

- Det är en tillfällig lösning. Men det finns också en diskussion i regionen om ett närmare samarbete. Det kan handla om att ha grundutbildningar som är så lika att vi kan ha gemensamma vidareutbildningar på de fyra lärosätena i Västsverige, säger Leif Larsson.  

Örfil från Högskoleverket
 Det var i början av december som Högskoleverket gav högskolan kraftig kritik för kvalitetsbrister i utbildningen, som bland annat för få disputerade lärare.

– Det är klart att det var illa. Det var en stor örfil som vi som högskola fick. Men om några år så tror att vi kan se det här som något som hjälpte oss att få väldigt hög kvalité.   

Kjell Claeson
kjell.claeson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".