Urban Ahlin. Foto: Jessica Gow/Scanpix.

Ahlin i hemlig svensk insats

Riksdagsmannen Urban Ahlin från Mariestad spelade en viktig roll som inofficiell medlare när Vitryssland släppte sin viktigaste politiska fånge, politikern Aleksander Kozulin, och två andra fångar.
- Har man chansen att hjälpa en kompis så gör man det, säger Urban Ahlin. 

Ahlins uppdrag var hemligt. I hans eget parti socialdemokraterna var det bara Mona Sahlin som visste om det.

Allt började förra vintern när relationerna mellan regeringarna i Washington och Minsk hade frusit. Bush-regeringen hade bland annat kallat president Lukasjenko för Europas sista diktator. 

Ringde upp
Urban Ahlin fick då förfrågan om att medla mellan USA och Vitryssland. Han meddelade Mona Sahlin, som gav klartecken, och sedan gick det fort: 

– När jag talade om för amerikanerna att jag var beredd att försöka så kom de direkt. Vi hade en lång, lång sittning om alla detaljer och problem i deras relationer. Sedan ringde jag till utrikesministern i Vitryssland och sa som det var, att jag ville prata med honom. Jag fick komma.  

Därefter började ett intensivt arbete med många resor fram och tillbaka:  

- Jag försökte vara kreativ och hela tiden hitta nya idéer och lösningar för att få dem att närma sig varandra.  

”Bångstyriga länder”
Urban Ahlin tycker att han lyckades genomföra uppdraget utan att gå någon av parternas ärende, och han säger att han fortfarande har goda relationer med båda sidorna:

– Jag känner Aleksander Kozulin sedan många år och huvuduppdraget var att få ut honom, men jag kände samtidigt att det fanns en risk att jag kunde förlora kompisar på båda sidor. Det är två bångstyriga länder. Men så sent som igår fick jag uppskattning från båda sidorna. Deras relationer är inte utmärkta ännu, men vi har i alla fall nått en bit på vägen.  

Robert Sennerdal
robert.sennerdal@sr.se

Marie Schnell Forkman
marie.schnell-forkman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".