1 av 2
Margareta Pantzar och hunden Maxi. (Foto: Marie Schnell Forkman/SR Skaraborg.
2 av 2
Kajsa Blomqvist och hennes rotweiler Bella. Foto: Marie Schnell Forkman/SR Skaraborg.
Vara

Maxi kan bli servicehund

60 nya servicehundar för funktionshindrade ska utbildas under de närmaste tre åren, i ett projekt där man ska ta reda på vad samhället tjänar på fler utbildade servicehundar. Den första omgången hundar som eventuellt ska utbildas prövades nu i helgen i Vara.

Margareta Pantzar tränar sin berner sennenhund Maxi att gå med löst koppel, och berömmer när han klarar det. De är på kurs för att se om Maxi har vad som krävs för att bli service- och signalhund, och få gå utbildningen.Margareta Pantzar, som sitter i rullstol, behöver hunden för att kunna få större frihet.

Ersätter assistent
– När jag kan lita på Maxi kommer jag att kunna gå ut med honom istället för att behöva en assistent i alla lägen.

Utbildningen som i vanliga fall kostar minst 30 000 kronor kommer de närmaste åren att vara gratis. 

Hjälpmedelsinstitutet står för kostnaden, i ett projekt där man ska undersöka vilka effekterna blir för samhället av fler utbildade hundar.

Gratisutbildning
Margareta Pantzar inte bara går kursen, hon är också ordförande för Svenska Service- och Signalhundsförbundet, som är de som fått uppdraget att utbilda fler hundar inom projektet. Och hon tycker att det är bra att utbildningen nu blir kostnadsfri. 

– Det här har vi strävat efter i många år eftersom det är en sådan bra möjlighet för funktionshindrade.

Stöd i vardagen
Kajsa Blomqvist hoppas att hennes rottweiler Bella ska bli godkänd att få gå utbildningen till servicehund.

– Jag har Aspergers syndrom och hon kommer att vara ett stöd när jag rör mig bland folk. Hade jag inte fått utbildningen betalt vet jag inte om jag haft råd.

Efter helgens test fick både Margareta Pantzar och Kajsa Blomqvist fick sina hundar godkända för utbildning till service- och signalhundar.

Marie Schnell Forkman
marie.schnell-forkman@sr.se

Det här är en servicehund:

Servicehundar är hundar som jobbar tillsammans med rörelsehindrade, och som till exempel kan plocka upp saker från golvet, hämta saker, öppna och stänga dörrar, larma.

Signalhundar jobbar med döva och hörselskadade. De får lära sig att känna igen och skilja på mängder av ljud, och kan till exempel tala om när det ringer på dörren, om babyn skriker, någon ropar, brandvarnaren tjuter.
Källa: svenska service- och signalhundsförbundet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".