Många köar till vuxenutbildning.
Tidaholm

Fullt i skolbänken efter IAC-varsel

I Tidaholm gör varslen att allt fler söker sig till vuxenutbildningen. Men på Kompetenscentrum, som har hand om vuxenutbildningen, räcker inte platserna till alla som vill studera.

Efter att ha blivit uppsagd från bildelsföretaget IAC, valde Tina Persson att läsa engelska och datakunskap.

– Man måste ju göra någonting och att läsa engelska och data känns bra och vettigt att göra, säger Tina Persson.

I november förra året beslutade bildelstillverkaren IAC att lägga ner fabriken i Tidaholm. Alla 250 anställda är uppsagda och varslade.

Tina Persson arbetade på IAC i sex år, men i årsskiftet upphörde hennes anställning. Nu har hon börjat studera för att förbättra sina chanser på arbetsmarknaden.

Vuxenutbildningen i Tidaholm har märkt att fler och fler söker sig till dem i varslens tider.  

Just nu finns inte tillräckligt många platser på vuxenutbildningen i Tidaholm och i en skrivelse till kommunen yrkar Johan Lindell, rektor på Kompetenscentrum på pengar för runt 50 platser till, både när det gäller kärnämnen och yrkesutbildning.

– Det rör sig om cirka 3 miljoner för att vi ska slippa neka många av dem som söker utbildning hos oss. Får vi inte pengarna måste vi prioritera dem som har allra kortast utbildning sedan tidigare, säger Johan Lindell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".