Svårt starta friskola på landet

Mer än hälften av alla ansökningar om att starta friskolor får avslag. Ett exempel är skolan i Holmestad utanför Götene.

Skolinspektionen kräver sedan ett par år ett elevantal på minst 20 elever under ett antal år. På landsbygden kan det vara svårt att starta friskolor, enligt Patrik Levin, undervisningsråd på Skolinspektionen.  

– Naturligtvis är det så att i en avfolkningsbygd blir det svårare för en sökande att visa för oss att det faktiskt finns ett elevunderlag, inte bara det närmaste året utan att de även på sikt kan bibehålla en viss storlek på sin verksamhet. 

Holmestad fick nej
Holmestad skola fick i veckan besked att de inte får starta friskola, eftersom skolan har för få elever. Utan elever kan skolan inte klara sig ekonomiskt, menar Skolinspektionen.

I Skaraborg finns just nu flera hotade byskolor där grundandet av friskolor kan bli aktuellt; bland annat i Jung, Älgarås och på Torsö.

Störst chans i storstäderna
Preliminära siffror från Skolinspektionen visar att av cirka 230 ansökningar har drygt 100 stycken blivit godkända. De flesta i storstadsområdena säger Patrik Levin.

– Det är inte så lätt alla gånger att realisera tanken på att ta över byns skola och driva den vidare, men man kan inte per automatik säga att alla glesbygdsskolor får avslag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".