Förorenad mark kartläggs

Nu ska fastighetsägare informeras om deras fastighet ligger på ett eventuellt förorenat område. Över 9000 fastighetsägare i Västra Götaland kommer under våren få brev från länsstyrelsen.

I Skaraborg finns det flera platser och branscher där fastighetsägare nu kommer att få ett brev säger Therese Ahlin på Länsstyrelsen.

– Fastighetsägare på platser där garverier eller gjuterier legat får brev från oss, säger hon.

Informationen till fastighetsägarna är ett led i arbetet att komma tillrätta med förorenade områden. Förorenade områden kan vara mark, vatten, sediment eller byggnader och nu vill man identifiera alla områden i länet som är förorenade.

I brevet som skickas ut finns all information om fastigheten sammanställd av länsstyrelsen och man uppmanar fastighetsägaren att kompletera informationen om det fattas något eller om något är felaktigt. Brevet som man får hem i brevlådan betyder alltså inte att man per automatik äger en förorenad fastighet säger Therese Ahlin.

– Det behöver inte innebära att det är förorenat. Det kan vara så att den verksamhet som legat där skött hanteringen av till exempel olja, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".