Falköping

Utförsäkrade chanslösa på arbetsmarknaden

Allt fler arbetslösa som sparkas ut från sjukförsäkringen kommer nu ut på arbetsmarknaden. Men deras chans att få ett vanligt jobb är nästan obefintlig, och något annat stöd finns inte heller som kan underlätta en anställning någonstans.

Gun Andersson, chef på Bruk för Alla i Falköping, menar att regeringen snart måste satsa på den här gruppen.

– De här människorna kanske inte klarar det tuffa tempo som är på arbetsmarknaden idag, men alla kan göra något.

I dag sysselsätts cirka 120 personer inom Bruk för Alla, och deras bakgrund kan se väldigt olika ut.

Gemensamt har de svårigheten att få plats på den vanliga arbetsmarknaden, och då är Bruk för Alla en livlina som bevisligen höjer livskvalité och dessutom sparar pengar åt samhället.

Stentuff arbetsmarknad
Men med lågkonjunkturen och med skärpta regler inom sjukförsäkringen kommer nu allt fler arbetslösa ut på en stentuff arbetsmarknad, arbetslösa som inte längre får vara sjukskrivna.

Gun Andersson beskriver det som att myndigheterna inte hängt med.

Inget stöd
– Det finns inget stöd, ingen beredskap för de här människorna. Det sätter press på individerna, men också på arbetsplatser som Bruk för alla.

Gun Andersson kräver besked från regeringen, och får också medhåll av den socialdemokratiska oppositionen vars skaraborgska riksdagsledamöter nyligen besökte Falköping.

Björn Arlenborg är en av de 120 som jobbar på Bruk för Alla.

– Hade jag inte haft jobb här hade jag suttit hemma och tittat in i väggen när jag inte hade suttit på arbetsförmedlingen och letat jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".