Skara

Sommarland riskerar åtal efter olycka

Uppdaterad 14:28
Ansvariga på Skara Sommarland riskerar att åtalas efter en arbetsplatsolycka förra året, då en säsongsanställd parkarbetare fick ström genom kroppen efter att ha använt en högtryckstvätt utan skyddsutrustning.

Det var i maj förra året som en parkarbetare tvättade rent vid poolområdet med en högtrycksspruta. När hon sedan skulle koppla bort strömmen fick hon ström genom kroppen. Hon krampade och ramlade bakåt, och då bröts strömmen.

Det visade sig att isoleringen var trasig på den skarvsladd som användes.

Den unga kvinnan fördes till sjukhus för observation efter händelsen, men enligt Sommarlands VD Magnus Wetterö fick hon inga bestående men. Hon valde dock att avsluta sin anställning efter olyckan.

Enligt Arbetsmiljöverket fick den säsongsanställda parkarbetaren inga säkerhetsinstruktioner innan och bar inte heller någon skyddsutrustning.

Nu begär Arbetsmiljöverket att åklagare prövar om fallet ska leda till åtal, och om arbetsgivaren kan ställas till ansvar för olyckan.

Sommarlands VD Magnus Wetterö vill i dag inte kommentera huruvida Sommarland brast i sitt säkerhetsarbete, men han säger till Sveriges Radio Skaraborg att åtgärder vidtogs efter olyckan, och att instruktionerna till de anställda har setts över.

Anna Nyberg
anna.nyberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".