Töreboda kräver hjälp av migrationsministern

Socialnämnden i Töreboda kommun kräver hjälp av bistånds- och migrationsministern Jan O Karlsson (s), eftersom kommunens personal inte hinner med alla flyktingärenden. - Vi vill att han kommer hit och tittar hur Migrationsverket sköter sitt åttagande här, säger Märtha Hermansson, som är socialnämndens ordförande i Töreboda.
Töreboda har en ganska stor flyktingförläggning i förhållande till kommunens storlek. På flyktingförläggningen bor ungefär 100 barn, och många mår dåligt på grund av den långa väntan om de ska få stanna eller inte. Många barn och vuxna mår också dåligt därför att de är sysslolösa. - De har bara fyra timmar svenskundervisning i veckan. Det blir många grubblerier och dåliga hemförhållanden när de inte har något att göra, säger Märtha Hermansson. Personalen i socialtjänsten i Töreboda hinner inte ta hand om alla barn som behöver hjälp. Det finns 340 asylsökande på Migrationsverkets flyktingförläggning i Töreboda. Skrivelsen till migrationsministern ska behandlas av handläggare på UD (utrikesdepartementet). UD uppger att Jan O Karlsson har semester till den 11 augusti, och innan dess kan kommunen inte få något svar. - Vi vill att han vidtar åtgärder så vi och framför allt flyktingarna får det bättre, säger Märtha Hermansson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".