Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Varannan vårdskadad blir utan ersättning

Mer än varannan patient blir utan ersättning för skador de fått inom vården i Västra Götaland.
Orsaken är regelverket:
– Det är bara de skador som hade kunnat undvikas som ersätts, säger Stellan Dahlin, chefläkare på Skaraborgs sjukhus.

Det är skillnad på skador och skador. Patienter som fått en infektion efter en operation kan till exempel bedömas helt olika, beroende på vilken slags operation som genomgåtts.

- Låt mig ta ett exempel: en patient som opereras för en inflammerad blindtarm, och som i efterförloppet får en infektion, får ingen ersättning för det eftersom patienten i det fallet haft med sig bakterierna till sjukhuset, säger Stellan Dahlin.  

Skulle man däremot operera ett knä och komplikationer uppstår, är det en så kallad ren operation och patienten kan få ersättning.  

Förlossningar och ortopedi
Det är landstingens ömsesidiga försäkringsbolag som tar emot anmälningar från patienter om skador i samband med vården. Förra året fick de in drygt 1 500 anmälningar från Västra Götalandsregionen. Drygt 150 av dem kom från Skaraborgs sjukhus. 

De flesta gäller skador vid ortopedi, men mest pengar betalas ut vid skador i samband med förlossningar, eftersom de kan innebära livslånga handikapp.  

Stellan Dahlin skulle helst av allt skulle se att vården var skadefri, men tror inte att det går att nå dit:  

- Vi försöker naturligtvis, men vården innehåller riskmoment och det innebär att vi inte alltid får den effekt av behandlingar och operationer som vi hade önskat oss.

Evelina Westergren
evelina.westergren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".