Fusk bland studenter ökar

Studentfusket ökar på landets högskolor och universitet.
Förra året ökade antalet avstängningar med 90 stycken jämfört med 2007. Det motsvarar en ökning på 30 procent.
– Jag känner inte till någon som gör det, men är säker på att det händer. Folk gör det, säger en av studenterna på Högskolan i Skövde.

Förra året stängdes två studenter på Högskolan i Skövde av efter att ha fuskat. Under 2007 var det också två studenter som blev avstängda.  

Fyra studenter fick en varning av disciplinnämnden förra året. Det är fler än under 2007 då endast en student varnades.

Ett 10-tal ärenden anmäls varje år till rektorn på Högskolan i Skövde och de flesta ärenden går vidare till disciplinnämnden. 

Förhör
Det finns två typer av fusk som är vanliga. Det ena är att när studenterna använder någon annans material:  

– Då är det ofta så att man slarvar med källhänvisningar och referenshänvisningar i de rapporter man lämnar. Den andra gruppen är de som upptäcks med anteckningar eller otillåtna hjälpmedel under salstentor, säger Ted Hullberg, sekreterare disciplinnämnden på Högskolan i Skövde. 

Studenterna brukar vara mycket ångerfulla när de blir avslöjade: 

– De blir berörda av det och tar det på stort allvar. De tycker inte att det är en rolig situation. Vi tror att de som blivit utsatta för samtal, förhör och disciplinnämnd tar till sig det för all framtid, säger Ted Hullberg.

Linnéa Frimodig
linnea.frimodig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".