1 av 2
Jennie Ekström. Foto: Stina Banck.
2 av 2
Foto: Stina Banck/SR Skaraborg.
Vara

Jennie spås bli nästa simmarstjärna

Varasimmaren Jennie Ekström, som kom på fjärde plats vid Paralympics i Peking i höstas, storsatsar nu mot London 2012.
17-åringen tränar stenhårt och har inlett ett samarbete med ett företag som ger henne bättre träningsmöjligheter och hjälp med en egen agent.

Redan i helgens simtävlingar i Malmö fick Jennie Ekström ett kvitto på att hennes ansträngningar ger resultat: 

– Det gick bra. Jag var ensam i min klass men jag tog fem svenska rekord, det är jag nöjd med. 

Jennie Ekström är en blygsam men väldigt framgångsrik simmare. Det stora genombrottet kom vid Paralympics i Peking i höstas som var Jennies första stora internationella mästerskap. En rad svenska rekord och topplaceringar blev det - som bäst en fjärdeplats på 50 meter fritt, bara 46 hundradelar från bronsmedaljen. 

– Det var lite surt, men samtidigt så hade jag fått en ganska bra tid så jag var ganska nöjd med tiden.

Vill ha motstånd 
Jennie, som saknar vänster arm och stor delar av lårbenen, tävlar i klassen för rörelsehindrade och är oftast ganska ensam på tävlingar. Därför gillar hon när hon får chansen att simma mästerskap och tävla utomlands.

– Det är kul att ha någon att tävla mot, för i Sverige är det inte så många i min klass. Internationellt är det lite mer motstånd.

Nu har Jennie inlett ett samarbete med Team Frösunda, som arbetar för att ge personer med funktionssättning ett enklare liv.

– De hjälper till så att jag kan åka på träningsläger och så. Om man simmar hela sommaren hinner man inte sommarjobba. 

Får hjälp med planering
Avtalet med Frösunda betyder också att Jennie har fått en egen agent som sköter allt det praktiska med planering och sponsorer. Därför kan hon koncentrera sig helt på sin träning. Och hon vet vad hon behöver göra för att kunna ta en mästerskapsmedalj.

– Det är väl att bli lite snabbare, säger hon och ler blygt.  

Stina Banck
stina.banck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".