Cementa i Skövde vill elda med mer kadaver

Cementas fabrik i Skövde vill elda sina ugnar med mer industriavfall i form av spillolja, bildäck, lösningsmedel och kadavermjöl - för att ersätta kol och olja. En ansökan har lämnats in till Miljödomstolen. - De förändringar vi gjort tyder inte på att det blir några förändringar av utsläppen, säger miljöchef Leif Wahn på Cementa i Skövde.
Orsaken till att Cementa vill ersätta kol och olja med avfall som bildäck och djurkadaver är att det blir billigare för företaget. Cementas ledning hävdar att utsläppen inte ökar därför att förbränningstemperaturen är så hög, och att reningsfilter tar hand om utsläppen. Leif Wahn vill inte säga hur mycket företaget tjänar på omläggningen av bränsle, men han säger att det handlar om stora pengar. Exempelvis får Cementa del av den så kallade destruktionsavgift, som bilägarna tvingas betala när de lämnar in sina gamla utslitna däck till en däckverkstad. Cementa har själv investerat tio miljoner kronor i att gå över till att elda mer med industriavfall. I januari 2005 räknar Cementa med att kunna börja elda med industriavfall i stor skala. Men först ska Miljödomstolen i Vänersborg avgöra miljövillkoren.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".