Anders Bill, klubbordförande IF Metall, tycker varslet är för stort. Foto: Cristian Ölund
LIDKÖPING

SNA Europe varslar 87

Företaget SNA, före detta Bahco, varslar 87 personer om uppsägning, varav 50 anställda i Lidköping. Orsaken till varslet är kraftigt vikande orderingång.

SNA tillverkar bland annat sågar och 95 procent av produkterna går på export, och det senaste kvartalet har orderingången nästan helt stannat av.

– Vår förhoppning är att det här ska räcka. Vår orderingång har minskat med 50 procent sedan i somras, säger Daniel Andersson, som är platschef i Lidköping.

Redan i december i fjol så varslades ett tiotal personer och fabriken stängde helt ner sin produktion i tre veckor.

Men dessa åtgärder var alltså inte tillräckliga. Nu varslas en fjärdedel av arbetarna och det tycker IF Metalls klubbordförande på SNA, Anders Bill, är alldeles för många.

– Jag tyckte att varslet var väl tilltaget. Jag ser inte hur man ska kunna köra maskinerna med så pass mycket mindre folk, säger han.

Fabriken i Lidköping har i dagsläget 200 anställda. Varslet berör också anläggningarna i Bollnäs med 18 personer, Edsbyn med 10 personer och Sandviken med 9 personer.

SNA Europe tillverkar bland annat handverktyg som sågar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".