Fängelse för bajonettstick

En 50-årig man från Falköping har dömts till fängelse i två år och sex månader för en grov misshandel med bajonett på nyårsafton.

Offret hittades blödande på en gata i Falköping, efter att ha fått två stick i magen och ett hugg i huvudet av en bajonett.

Det finns flera versioner av vad som hände i lägenheten på Mösseberg före dådet, och vem som hade tänkt skada vem.

Fyra personer satt och spelade kort i lägenheten på nyårsaftons förmiddag, när den femte, en 36-årig man, dök upp, och kort därefter lämnade lägenheten med svåra skador. 

Enligt den nu dömde 50-åringen så kom 36-åringen dit med två bajonetter och dödshotade honom, och 50-åringen handlade i självförsvar. Själv hade han inget vapen.

36-åringen däremot säger att han snarare var där för att reda ut ett missförstånd med 50-åringen. Den besökande 36-åringen hade en bajonett, men valde att lämna den utanför lägenheten, för att det inte skulle vara provocerande.

50-åringen hade en egen bajonett, och högg tre gånger med den, innan 36-åringen blödande stapplade ut från lägenheten och så småningom plockades upp av ambulans. Han hade lidit stor blodförlust, och skadorna var livshotande. Han vårdades på sjukhus i fem dagar efteråt.

Tingsrätten litar på 36-åringens berättelse, eftersom den är den enda som hänger ihop och stämmer med skadorna.

Men tingsrätten håller inte med åklagaren om att det handlar om försök till mord, utan rubricerar dådet som grov misshandel.

50-åringen döms till två och ett halvt års fängelse, och dessutom är en frigivning i förtid från ett tidigare fängelsestraff förverkad, så det blir totalt tre år i fängelse som väntar 50-åringen.

Åklagaren valde att åtala 50-åringen för mordförsök. Men tingrsätten slår fast att det hela ska rubriceras som grov misshandel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".