VÄSTRA GÖTALAND

Hotellen i Skaraborg nobbar trafficking-konferens

Personal inom hotell-, taxi- och restaurangbranschen kan hjälpa till att upptäcka och stoppa människohandel för sexuella ändamål, så kallad trafficking.
Men till Länsstyrelsens seminarium i Göteborg på onsdagen kom inga berörda från Skaraborg.

Inbjudningar till seminariet har skickats ut till hela länet men det är bara företag från Göteborg som visat intresse. Att inte ett enda företag från Skaraborg finns representerat är beklagligt, tycker Länsstyrelsens projektledare Sophie Nilsson.

– Det kan ju förekomma på mindre orter. Det är inte bara i Göteborg, även om det kanske förekommer i större utsträckning i storstäderna.

Dags att reagera
Seminariedagen går under parollen ”Dags att reagera!” och alla chefer inom hotell-, taxi och restaurangbranschen har bjudits in. Deltagarna får bland annat träffa polisens traffickinggrupp och av den gruppen få konkreta råd om vad personalen kan göra om den kommer i kontakt med trafficking i sitt arbete.

För just de här branscherna kan göra en skillnad, menar Sophie Nilsson.
– Det kan vara personalen på hotell och nattklubbar som stöter på det här i ett tidigt stadium och därför så vill vi bygga upp ett samarbete med de här aktörerna.

Okunniga ser inte problemet
Varför inga företag utanför Göteborg är med på seminariet vet inte Sophie Nilsson, men hon tror att det kan vara avstånd eller okunskap.

– Man kanske inte tror att det förekommer på mindre orter. Om man inte har kunskapen så kanske man inte ser att det finns och då ser man det heller inte som ett problem.

2008 fick Länsstyrelserna i uppdrag att stärka den regionala samverkan och samordna insatser för att motverka prostitution och människohandel för sexuella ändamål och öka skyddet och stödet till utsatta.

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".