Foto: Claus Gertsen/SCANPIX.
Gullspång

Varsel och besparingar i Gullspång

Minskade skatteintäkter kräver tuffa tag i Skaraborgs kommuner. I Gullspång har kommunen redan varslat 33 anställda om uppsägning. Ändå kan fler varsel inte uteslutas:
– Det börjar bli tungt på arbetsplatserna. Jag har svårt att se hur man ska kunna dra ner ytterligare, säger Jenni Andersson Strand som jobbar inom Gullspångs äldreomsorg.

Gullspångs kommun är inte ensam om att brottas med ekonomin. Kommunerna i Skaraborg kommer att genomföra besparingar. I en del kommuner kan även skattehöjningar kan bli aktuella. 

Det är nya siffror från Sveriges kommuner och Landsting, SKL, som nu gör att budgeterna måste ändras. SKL:s prognos visar att kommunernas skatteintäkter kommer att minska drastiskt och bli 5 miljarder lägre i år och hela 11 miljarder lägre 2010.   

Kräver statligt stöd
För Gullspångs del handlar det om ungefär 15 miljoner kronor som man i år måste spara. 

Jenni Andersson Strand, som förutom sitt jobb inom äldreomsorgen också är fackförbundet Kommunals ordförande i Gullspång, tror inte att kommunen kommer att klara av att spara in så mycket pengar. Hon tror inte heller på en skattehöjning utan på en annan lösning:  

– Jag hoppas att man försöker få staten att reagera. Vi kan inte ha en god arbetsmiljö i våra verksamheter med de varsel som läggs.  

Cristian Ölund
cristian.olund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".