Norrmän på jakt efter sköterskor

Samtidigt som blivande sjuksköterskor vid högskolan i Skövde protesterar mot de låga lönerna, besöker ett norskt bemanningsföretag idag Skövde. För fjärde året ska vårdpersonal från Skövde lockas att arbeta i Norge. Och lockbetet är högre löner.
Det norska företaget Personal Service A/S har besökt Skövde tre gånger tidigare. Bemanningsföretaget intresserar för sjuksköterskor, undersköterskor och läkare och hoppas att de ska lämna vården i Skövde för att under en kortare eller längre period arbeta i vårt grannland. - Svenska sjuksköterskor har en god arbetsmoral och är noggranna, säger John Gauslå som är arbetsledare på Personal Service. I källaren på hotell Majoren i Skövde sitter John Gauslå, rustad med broschyrer, kaffe och kakor. Enligt honom kan en sjuksköterska komma upp i en årslön på 400 000 norska kronor. Dessutom erbjuds bättre arbetsvillkor. -Det är inte lika stressigt inom vården i Norge, säger Gauslå. Visst är vi för få, men personaltätheten är ändå högre.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista