1 av 2
Inte alltid lika beskedliga. Juha Roininen / SCANPIX
2 av 2
På bilden från vänster.Petra Wirtberg och Kristina Stockman. Foto: Cristian Ölund

Olycksdrabbat lantbruk ska bli säkrare

Olycksrisken inom lantbruket är idag betydligt högre än i andra branscher. Varje år omkommer 10 till 15 personer inom jord- och skogsbruket, och hundratals skadas. I Projektet Säkert Bondförnuft som LRF startat ska antalet olyckor inom jord- och skogsbruket inom fem år halveras.

Antalet olyckor inom lantbruk och boskapshantering är många. För djurskötaren Kristina Stockman från Holmestad så höll det på att sluta riktigt illa en dag för 20 år sedan.

– En ko som nyss kalvat fick felslag, hon blev rasande och sprang över mig så att jag bröt ryggen, säger hon.

Kristina Stockman fick steloperera tre ryggkotor och det tog drygt två år för henne att komma tillbaka till arbetet igen.

Petra Wirtberg från Husaby utbildar sig nu till handledare inom projektet Säkert Bondförnuft och hon tror att orsakerna till de höga olyckstalen är flera.

– Oftast är det stressade situationer. Man tar också stora risker i onödan, säger hon.

I projektet ska handledarna jobba med att förändra attityder och beteenden. De ska också åka ut till lantbruken för att göra gårdsvandringar. Då ska bonden tillsammans med handledaren gå runt och se vad som kan göras bättre, och fastän det idag anmäls många olyckor inom lantbruket så tror Petra Wirtberg att det finns ett stort mörkertal.

– De är vana att slå sig och skada sig. Det tillhör yrket. Man går till jobbet fastän man har lite ont, och gör ingen anmälan om de skadar sig, säger Petra Wirtberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".