Råda

Fyra inbrott på samma gata

Bostadsområdet Råda utanför Lidköping har drabbats hårt av inbrott senaste tiden. Senast nu i helgen var det minst fyra inbrott på samma gata.

– Det var varit 15 inbrott sedan början av februari vilket är mycket för ett så koncentrerat område, säger Håkan Fast är inre befäl vid polisen i Lidköping

Den gemensamma nämnaren för samtliga inbrott är att tjuven agerar snabbt och passar på även om villaägaren är borta från huset en kortare stund.

Märker ingenting
Flera av de drabbade har sagt att de till en början inte ens märkt att någon varit inne i bostaden.

Tjuven har så att säga städat och ställt tillbaka blomkrukor och prydnadssaker, och det är först när man sett att till exempel fönstret brutits upp som man förstått att man blivit utsatt.

Pengar och smycken
Pengar, smycken, kameror och andra värdeföremål är sånt som försvunnit.

Polisen arbetar nu med bland annat utökad spaning.

– Vi försöker spana i Råda så mycket vi har resurser till och även i andra bostadsområden, säger Håkan Fast.

Törs knappt gå hemifrån
Flera av de boende säger till Radio Skaraborg att de tycker det är obehagligt och att de knappt vågar lämna sina bostäder för närvarande.

Spekulationerna är många om vilka som ligger bakom.

Det kan förstås handla om en organiserad liga på tillfälligt besök.

Men en annan tänkbar teori är att det handlar om en eller flera gärningsmän med mycket god lokalkännedom.

– Det finns ju flera andra villaområden i Lidköping som inte haft några inbrott. Det är klart att man kan tro att det är någon som känner sig hemma just i Råda, säger Håkan Fast.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".