Salmonellagård kan bli utan ersättning

Den salmonellasmittade gården på Kålland utanför Lidköping kan bli utan skadeersättning. Detta eftersom provtagningar inte gjorts på rätt sätt de senaste åren. Det uppger Niklas Purfürst är chef för företagsenheten på Jordbruksverket i Jönköping.
I förra veckan drabbades en gård på Kålland utanför Lidköping som drabbats av salmonella och att ett stort antal höns måste avlivas. I normala fall får den som drabbas av salmonella på sin gård ersättning från Jordbruksverket för sanering, produktionsbortfall och för nya djur. - Har man inte följt de regler som gäller, kan man sänka stödbeloppet, säger Niklas Purfürst är chef för företagsenheten på Jordbruksverket i Jönköping. Det är löantbrukaren själv som ska ta kontakt med distriktsceterinären, som utför proven. Men någon sådan kontakt har inte tagits på fyra år. Det är oklart vad som kommer att hända nu. - Vi har inte fått in någon ansöka om stöd ännu. Jordbrukaren har sex månader på sig att ansöka.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".