Skövde

Volvofacket stödjer lönesänkning

IF Metall och arbetsgivarna är överens om lönesänkningar i industrin, i en krisöverkommelse där företagen lokalt ska kunna komma överens om ledighet och utbildning för de anställda, istället för varsel. Marko Peltonen, ordförande för IF Metall på Volvo Personvagnar i Skövde, är positiv till överenskommelsen.

IF Metall kom på måndagen överens med arbetsgivarna om en slags permitteringslösning, där arbetsgivare i stället för att varsla om uppsägning ska kunna dra ner på de anställdas arbetstid och eventuellt erbjuda utbildning. De anställda får behålla minst 80 procent av lönen.

- I grund och botten är jag positiv till lösningar som gör att vi slipper varsel, säger Marko Peltonen, IF Metall-ordförande på Volvo Personvagnar i Skövde.

- Vi hade ju hoppats att staten skulle ta initiativet till en sådan här uppgörelse, men nu fick IF Metall ta första steget, och det tycker jag är offensivt.

Förstår kritiken
Marko Peltonen säger att han är beredd att gå mycket långt för stt behålla personal och ge dem utbildning för framtiden. Men han kan samtidigt förstå den kritik som riktats mot överenskommelsen.

- Jag har full förståelse för att andra fackförbund blir oroliga när vi öppnar för denna möjlighet, men de har inte samma akuta läge. Vi löper en risk inom IF Metall att få en arbetslöshet på 20 eller 25 procent bland våra medlemmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".