Göteborg

Volvo backar om kritiserade bonuslöner

Volvo-koncernens ledning drar tillbaka det kontroversiella förslaget att höja bonustaket för sina 250 högsta chefers löner.

Förslaget har fått mycket hård kritik från anställda, fack och även statsministern Fredrik Reinfeldt efter att det presenterades förra veckan.
Men under onsdagen beslöt styrelsen att dra tillbaka förslaget.

– Förslaget har kommit att dominera allt för mycket när det gäller Volvo. Vi söker ingen onödig konfrontation utan har lyssnat och tagit till oss de synpunkter som kommit fram i debatten, säger Finn Johnsson som är styrelseordförande i lastbilstillverkaren AB Volvo med fabriker i Skövde och Vara.

Volvo-ledningen ville höja bonuslönerna eftersom de ansåg att de ledande personerna halkat efter lönemässigt jämfört med resten av marknaden.

Förslaget gick ut på att höja taket för den rörliga lönen från 50 procent till 60 procent av den fasta lönen för de 250 cheferna.

Men styrelsen kommer till bolagsstämman den 1 april att föreslå oförändrade chefsprogram både vad gäller bonuslöner och incitament att få aktier i koncernen.

– Jag tror att vi har ett väldigt gott anseende bland våra kunder och det är ju det viktigaste, säger Finn Johnsson.

Eric Öbo
eric.obo@sr.se

– 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".