Kyrkan säljer prästgårdarna på landbygden

Förr bodde prästen mitt i byn, i en prästgård som gärna var av det pampigare slaget. Närheten till kyrka och församlingsbor prioriterades.
Men det var då. I de flesta städer är prästernas tjänstebostäder ett minne blott och nu sveper förändringens vindar även över landsbygdsförsamlingarna.
Karin Johansson är ordförande i kyrkonämnden i Vara pastorat. Hon märker att tiderna förändras. - Idag är det inte alltid så att prästerna vill bo i församlingen, säger hon. - Av vårt pastorats åtta präster, så bor åtta utanför kommunen. En av pastoratets präster som väljer att pendla till kyrka och församling är Maria Claesson, som bor i grannkommunen Grästorp. För henne lockar det inte med en pampig prästgård med över 200 kvadratmeter boyta, trots att man bara behöver betala hyra för 100 kvadratmeter. - Visst är det finna hus, Men det är mycket arbete med dem. Så du tror att det här med präster som bor i en stor prästgård är något som håller på att försvinna. - Ja, många präster känner sig nog låsta och bundna av prästgårdarna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".