1 av 2
Foto: Malin Ulfhager/SR Skaraborg.
2 av 2
Magnus Morell. Foto: Malin Ulfhager/SR Skaraborg.
Skövde

Matstöld prövas i rätten

För första gången har en person i Skaraborg åtalats för att ha låtit bli att scanna in varor på ett varuhus. Kvinnan misstänks på detta sätt ha försökt lura till sig matvaror för ca 1 700 kronor på Coop Forum i Skövde.

För några år sedan började de större butikskedjorna i Skaraborg med självscanningssystem, där kunderna själva läser in priserna på varan och sedan betalar i en kassa eller vid en obemannad automat.  

Nu i veckan åtalades en 28-årig kvinna från Skövde, som hade matvaror för 1977.50, men endast betalade 208 kr.
Hon betalade med kort, men upptäcktes av en kassörska:

– Kassörskan ser beloppet och gör en analys. I det här fallet hade kvinnan vagnen full av varor och betalade bara 200 kronor, så kassörskan förstod direkt att det inte stämde, säger Magnus Morell, stormarknadschef på Coop Forum i Skövde.

Stöld
Robert Falk från Lidköping är en av de som scannar in sina varor. Han tycker att det är bra att de som fuskar blir åtalade: 

– Om det är medvetet så måste det få en påföljd. Det är ju en form av stöld, så det är helt rätt.  

Magnus Morell är också positiv till en rättslig prövning:

– Det vi i handeln vill ha reda på är om det är lika brottsligt att ta ut varor genom att inte scanna som det är att bära ut dem utan att betala i en vanlig kassa. Det finns någon form av gråzon här, oklart varför.  

Signal till bedragare
Magnus Morell betonar att det ändå är ytterst ovanligt att folk fuskar med självscanningen. På Coop Forum har man, på de tre och ett halvt åren systemet funnits, polisanmält 4-5 fuskare, men det här är första gången det går till åtal i Skaraborg. Och hittills har bara ett fåtal liknande fall av bedrägerier lett till åtal i hela Sverige.

Magnus Morell hoppas att det hädanefter ska ännu ovanligare:

- Jag tror att de som försöker lura systemet kommer att dra öronen åt sig när de ser att det går såhär långt, att det faktiskt är samma sak som att stjäla.  

Marie Schnell Forkman
marie.schnell-forkman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".