Anna-Maria Claesson bland museets föremål. Foto: Malin Ulfhager SR Skaraborg.
SKARA

Självständighet i sikte för Västergötlands museum

Nu finns ett nytt förslag på hur Västergötlands museum kan komma att styras i framtiden. Förslaget innebär att museet får behålla mer av sitt självstyre.

Museichefen, Anna-Maria Claesson, menar att det nya förslaget är enbart positivt för verksamheten i Skara.

– Jag tycker att vi är på rätt väg. 

Omarbetat förslag
Det är Christina Rogestam som kommit med förslaget, som egentligen är en kompromiss av det förslag som lades fram förra året av regionens kulturförvaltning, Västarvet.

Västarvets förslag innebar till exempel att all museipersonal skulle anställas direkt av Västarvet. Västergötlands museum skulle på så vis inte få bestämma lika mycket självt längre.

Skillnaden nu är att museet kommer att få ha kvar sin egen personalpolitik, sitt eget verksamhetsområde och sitt eget ekonomiska ansvar.

Chans till mer självstyre
Enligt Anna-Maria Claesson är det mycket viktigt för Västergötlands museum att få bevara sitt självstyre.

– Personligen tycker jag att det är väldigt viktigt att vi har en lokal förankring, att vi är skaraborgarnas museum. Det har vi varit i snart 150 år.

I höstas, då det första förslaget var aktuellt, var Anna-Maria Claesson inte säker på att hon ville jobba kvar som museichef på Västergötlands museum. Men nu tycks hon ha ändrat sig.

Hur framtiden är blir för henne så är huvudsaken att förslaget faller ut till museets bästa, resonerar hon.

– Jag tror att det här är en bra lösning för museet och jag tror att det är en bra lösning för Västarvet också - därmed kanske också en bra lösning för medborgarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".