Södra Råda kyrka under utredning

I mitten av januari kommer Riksantikvarieämbetet att fatta beslut om huruvida kyrkan kommer att byggas upp eller ej. Tills dess pågår utredningar och i nuläget finns ingenting som talar varken för eller emot en uppbyggnad.
Erik Wegraeus som är riksantikvarie säger det är intresset av att bygga upp en kyrka och möjligheterna att göra det bra som avgör, inte vad det kostar. Nu ska det göras en arkeologisk utgrävning på det ställe där kyrkan låg. Det Riksantikvarieämbetet vill veta är om det finns något under kyrkan. På så sätt hoppas de på att få veta varför kyrkan byggdes upp just där. - Finner vi efter det att vi vill bygga upp kyrkan igen så finns det inga hinder för att bygga upp den på samma plats igen, säger Wegraeus. Medeltidskyrkan i Södra Råda i Gullpångs kommun brann ner natten till den tolfte november. Sedan dess har Riksantikvarieämbetet fått ta emot massor av samtal och skrivelser från människor som vill att kyrkan ska byggas upp igen. - Många är alldeles förfasade över att detta hänt. De är till och med sorgsna och förtvivlade. Naturligtvis så undrar de vad som händer nu, säger Erik Wegraeus. Ett beslut kommer alltså i mitten av januari.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista