Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ridklubben bekymrade för framtiden (Foto: Torbjörn Nilsson/SR Skaraborg)
Skövde

Skövdes ryttare vill ha svar om framtiden

Uppdaterad 12:00
På ridskolan i Skövde är osäkerheten stor angående den planerade flytten från anläggningen vid Kultomten eftersom bostäder ska byggas där. Men nu öppnar kommunen för möjligheten att ridskolan ska slippa flytta.

– Vi tror att vi ska få en ny anläggning 2011 men vi vet inte vad kommunen vill ännu, säger Kjell-Arne Brink, ordförande i Skövde Ryttarförening.

Ridskolan ligger i ett område som expanderat kraftigt de senaste åren. Först byggdes affärsområdet Stallsiken upp och inom några år ska Horsås trädgårdsstad stå klar. Den sistnämnda en etablering som gjort att ridskolan inte valt att fräscha upp sina slitna lokaler då man inte vet om skolan får plats i området.

Vill vara kvar
De alternativ som Skövde kommun diskuterar är att köpa Grevagården som är till salu eller en ny anläggning i Stöpen. En sådan skulle kosta cirka 60 miljoner, en satsning som Kjell-Arne Brink tycker är fel.

– Jag tycker det vore politiskt oansvarigt att investera så mycket pengar. Det vore bättre om vi fick vara kvar där vi är idag. Det skulle gagna både kommunens ekonomi och ridsporten i Skövde, säger Kjell-Arne Brink.

Önskan kan gå i uppfyllelse
Nu ser det ut som ridklubbens önskan kan gå i uppfyllelse för Skövdes kommunalråd Tord Gustafsson säger att kommunen nu arbetar för att ridskolan ska få finnas kvar på Kultomten.

– Ridskolan skulle göra det planerade bostadsområdet i närheten mer attraktivt. Dessutom har vi blivit avrådda från att köpa Grevagården som är en bra tävlingsarena men som kanske inte passar så bra till ridskoleverksamhet.

Även alternativet att bygga en ny ridskola i Stöpen ser ut att läggas på hyllan.

– Vi tycker att marken där ridskolan i så fall skulle ligga blir för inklämd mellan riksväg 26 och Stöpenvägen, säger Tord Gustafsson.

Lovar snara besked
För två år sen pratades det om en flytt men beskedet har dragit ut på tiden och skapat oro för ridskolan, något som Tord Gustafsson har viss förståelse för.

– Det är ju så att när det gäller en så stor flytt så måste alla vara eniga och löftet handlade om att vi skulle ge besked innan mandatperioden slut så egentligen har vi två år på oss.

Men beskedet kommer tidigare än så.

– Planerna kommer finnas med i budgeten som ska vara klar i juni månad, lovar Tord Gustafsson.
Torbjörn Nilsson
torbjörn.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".