Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
Skaraborg

Ovanligt med medling - trots lag

Trots att kommunerna måste erbjuda alla lagöverträdare mellan 12 - 21 år att få träffa brottsoffret och prata om händelsen, så är det alltför sällan som det sker, framförallt för ungdomar som fyllt 18 år.
Och varje gång som erbjudandet om medling uteblir, bryter kommunerna mot lagen.

Medling innebär att gärningsperson och brottsoffret möts tillsammans med en medlare för att prata om brottshändelsen och konsekvenserna.

Sedan 1 januari förra året ska alla kommuner erbjuda medling till unga lagöverträdare mellan 12 - 21 år, men en genomgång som SR Skaraborg har gjort visar att medling fortfarande är ovanligt. 

Det är socialtjänsten, frivården och Polisen som ska informera om medling, och bättre rutiner behövs, menar Mats Lidstrand, chefsutredare vid polisen i Skaraborg: 

– Vi kan naturligtvis bli bättre. Det faller lite mellan stolarna nu.  

Vanligast bland yngre
Förra året hade Skövde över 60 medlingsärenden. Ingen av gärningsmännen var över 18 år.

Västra Skaraborgs sex kommuner hade tillsammans 90 medlingsärenden. Endast fem gärningspersoner var över 18 år. 

I Skaraborgs mindre kommuner har det varit färre medlingar. Mariestad hade sammanlagt fem ärenden förra året, medan Tidaholm hade tre, visar kartläggningen. 

– Vi måste helt enkelt att jobba vidare med implementeringen och förankringsarbetet. Vi måste göra informationen och frågorna betydligt tydligare, säger Mats Lidstrand.

Förebygger återfall
Malin Glimsveden, som är medlare vid socialtjänsten i Skövde, tycker att det är viktigt att rutinerna förbättras, både hos polisen och hos socialtjänsten.

– Medling är bra för självkänslan. Det har också visar sig att det är en metod som förebygger återfall i brott.  

Det kan bland annat bero på att medling får unga gärningspersoner att tänka till om sitt brott:

- Många unga människor begår brott i stunden utan att tänka på konsekvenserna. Först efteråt tänker de ”oj, det här kunde ha gått illa” eller ”varför gjorde jag såhär?”, säger Malin Glimsveden.

Linnéa Frimodig
linnea.frimodig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".