Länsstyrelsen gör Valle till kräftpestområde

19 sjöar i Valle-området i Skara kommun har förklarats för kräftpestsmittade. Detta för att försöka förhindra ytterligare smittspridning.
Beskedet kommer från Länsstyrelsen i Västra Götaland och gäller även vattendragen mellan sjöarna som tillhör Lidans vattensystem.
Det är tillåtet att fortsätta fiska kräftor i sjöarna, men de ska kokas på platsen och det är förbjudet att transportera okokta kräftor från området. Länsstyrelsen har också infört restriktioner för hur fiskeredskap, båtar och andra föremål får flyttas. - Det är olyckligt om man fiskar kräftor i de här sjöarna och sedan går vidare och fiskar i en annan sjö som inte har smitta, säger , Andreas Bäckstrand fiskeribiolog på länsstyrelsen i Västra Götaland. - Då kan man sprida kräftpesten. Går det nu alltså att lagföra brott mot detta? - Ja, det är alltå olagligt att flytta över redskap mellan sjöarna utan att decinfisera dem. Vallesjöarna har fram tills nu varit ett av södra Sveriges starkaste bestånd av flodskräfta. Så sent som i våras till Skara kommun initiativ till att utlysa Valle-området till ett skyddsområde för flodkräfta.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".