Swedbank lägger ner organisation för stiftelser.
Skaraborg

Föreningar får bidrag trots nedläggning av stiftelse

Swedbanks organisation för sparbanksstiftelserna, som varje år delar ut över en miljard kronor till föreningar, läggs ner. Trots det beskedet ser det ut som om föreningarna i Skaraborg kommer att fortsätta få pengar för sina projekt.

Swedbank dras med stora problem. Aktien har sjunkit med 60 procent sedan nyår.

Efter beskedet om nedläggningen av organisationen för sparbanksstiftelserna är osäkerheten stor kring vad som ska hända nu, eftersom många föreningar är beroende av pengarna som delas ut.

Organisationen delar årligen ut en miljard kronor till en mängd föreningar för att stödja sport och kultur.

Skaraborgs stiftelser självständiga

För föreningarna i Skaraborg ser det inte ut som om krisen inom Swedbank kommer att få negativa konsekvenser, eftersom stiftelserna som är knutna till Sparbankerna i Skaraborg är helt självständiga. De har ingenting att göra med Swedbanks paraplyorganisation för stiftelser, utan står på egna ben.

Fortsatt satsning i Lidköping

Ett stort projekt som har fått stöd av en sparbanksstiftelse är Evenemangshallsbygget i Lidköping.

Sparbanksstiftelsen Lidköping har satsat 70 miljoner kronor på bygget under tre år. Just nu finns inga planer på att inte fortsätta satsa även framöver.

Cristian Ölund
cristian.olund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".