Matilda Carlsson ska snart göra nationella prov. Foto: Stina Banck, SR Skaraborg.

Premiär för treors nationella prov

Nästa vecka kommer tredjeklassare för första gången att testas i nationella prov i svenska och matematik.

Matilda Carlsson går på Ekedalens skola och är en av de som ska göra proven:

– Det känns bra, säger hon, även om hon medger att det är lite pirrigt.

Nationella prov i svenska och matematik införs nu alltså även i trean, bland annat för att man tidigare ska upptäcka om elever inte når upp till kunskapsmålen så att skolan i så fall kan sätta in extra resurser.

Malin Fredriksson är lärare på Ekedalens skola utanför Tidaholm. Hon berättar att det finns lärare som är kritiska till nationella prov, som menar att man redan känner till vilka elever som inte når upp till målen och att proven bara innebär merarbete. Men själv är hon positiv och tycker att nationella prov är ett bra sätt att få veta hur eleverna ligger till.

”Lagom ålder”
Och trots att kunskapsutvecklingen kan variera en del i nio-tioårsåldern, menar hon att tredjeklassarna är i lagom ålder för att testas i nationella prov.

– När man går i trean har man kommit i gång med sina kunskaper och det är nog tvunget, att man har kommit till en viss nivå. Diagnoser kan man däremot ha tidigare och det har vi, säger Malin Fredriksson.

Ingen ska falla mellan stolarna
Fler nationella prov och i allt lägre åldrar visar att man jobbar för att få fler avstämningar så ingen ska falla mellan stolarna, menar Malin Fredriksson. Men om det på sikt också betyder att man kommer att införa betyg i lägre åldrar, vet hon inte.

– De tankarna förs nog. Men jag tycker att barn måste få utvecklas olika de första skolåren, utifrån sina förutsättningar.

Stina Banck
stina.banck@sr.se

FAKTA OM NATIONELLA PROV

- Syftet med nationella prov är att man på så sätt ska mäta elevernas kunskaper och se om de når upp till de uppsatta målen. Proven kan också ses som ett riktmärke för landets lärare så att undervisningen blir likvärdig i alla skolor.

- Våren 2009 skriver tredjeklassare för första gången nationella prov i svenska och matematik. Totalt ska treorna göra 14 olika delprov – en del individuellt, en del i grupp.

- Från och med våren 2009 blir också nationella proven för femteklassare obligatoriska. Eleverna testas i svenska, engelska och matematik och proven har tidigare varit frivilliga, även om nästan alla skolor valt att ha dem.

- I vår införs, på försök, nationalla prov i kemi, fysik och biologi för niondeklassare. Eleverna i nian testas även, precis som tidigare, i svenska, engelska och matematik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".