Mariestad

Fick felaktigt besked om dödsfall

Mona Karlberg i Mariestad fick beskedet från ett äldreboende i Göteborg att hennes 81-årige bror avlidit. Uppgifterna var felaktiga - hennes bror var vid god vigör och helt ovetande om vilken uppståndelse telefonsamtalet orsakade hans syster.

På äldreboendet begicks flera misstag innan systern kontaktades - bland annat kontrollerades inte personnummer eller efternamn.

– Jag hade ju talat med honom halv nio på morgonen, så jag visste ju att han levde då i alla fall, säger systern Mona Karlberg.

Brodern var när hans syster Mona Karlberg ringde vid god vigör. Ett samtal kommer sedan frampå dagen, där en sköterska på boende förklarar att brodern avlidit.

– Jag blev chockad, säger Mona Karlberg.

Sköterskan sa till Mona att någon skulle ringa upp henne. Hon väntade vid telefonen, men ingen ringde.

– Det ringde ingen, så jag satt ju här och väntade och funderade. Men jag kunde inte tro att han var död.

Till slut valde Mona Karlberg att ringa till sin bror, som då svarade.

– Jag blev naturligtvis glad. Jag talade om att de ringt och sagt att han var död. Han blev fruktansvärt arg.

Personalen på boendet hade tagit fel på efternamn visade det sig, och den sköterska som lämnat det felaktiga beskedet ringde sedan upp Mona Karlberg för att be om ursäkt.

– Det var den mänskliga faktorn. Namnen förväxlades. Vi har fått se över rutinerna nogsamt efter detta, säger Monica Sörensson, chef inom äldreomsorgen i Biskopsgården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".