1 av 2
Det totalförstörda huset rivs. Foto: Cristian Ölund SR Skaraborg.
2 av 2
Byggnaden brann i december 2008. Foto: Mark Emmoth SR Skaraborg.
SKÖVDE

Trähus byggs upp efter Skövdebrand

Nu finns det skisser på hur återuppbyggnaden ska se ut av det gamla trähuset från 1800-talet som brann ner i centrala Skövde vid årsskiftet. Jan-Olof Sandberg på Länsförsäkringar Skaraborg har tillsammans med ägaren jobbat med planerna för huset. Men första ska en arkeologisk undersökning göras på platsen.

I princip handlar återuppbyggnaden om ett likadant hus som det som brann ner. Att det faktiskt blir en ny byggnad är helt klart och går det enligt planen kan ett hus stå färdigt om ett år ungefär, säger Jan-Olof Sandberg på Länsförsäkringar Skaraborg.

Arkeologisk undersökning
Innan man kan sätta spaden i backen måste man göra en arkeologisk undersökning. De centrala delarna av Skövde stad betecknas nämligen som en fornlämning och varje gång man gräver måste man se till att ingenting av historiskt värde förstörs.

Maritha Sjölin som är antikvarie på Västergötlands museum berättar vad som måste ske innan man kan bygga det nya huset.

– Nu ska vi göra en arkeologisk förundersökning. Då gör man några mindre provgropar innanför det här området, säger hon.

Förhoppningen är att hitta historiskt intressant material innan marken återigen bebyggs.

– Man kan hitta lager, lämningar efter de hus som har stått här en gång under medeltiden och lämningar efter verksamhet som varit här på tomerna.

Antikvariens drömscenario
Marita Sjölin har ett drömscenario när det gäller undersökningen på tomten, säger hon.

– Det vore om man hittade lager som är medeltida. Oftast i Skövde hittar man lämningar från 1600-1700-tal. Det vore ju riktigt spännande om vi den här gången kunde hitta lite äldre, kanske ner på 1300-1400-tal, säger Marita Sjölin.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".