Konkurser ökar i Skaraborg

Antalet konkurser i Skaraborg har ökat med 20% under första halvåret i år om man jämför med samma period förra året. Störst är ökningen i Skövde med omnejd. Där har konkurserna ökat med nästan det dubbla. Och en orsak kan vara en ny lag som träder i kraft till årsskiftet.
Den nya lagen ska skydda de som har fordringar i konkursföretag. Det är alltså denna nya lag som man tror har gjort att fler företag redan gått omkull. Lagen innebär att bankerna i första skedet får en mindre del av konkursboet än tidigare; något som drabbar de många företag i Skaraborg som lever på marginalen. Lagen träder inte i kraft förrän till årsskiftet, men Mattias Petterson på föreningen Företagarna i Skaraborg säger att bankerna redan börjat kräva högre säkerhet till följd av lagen. Värst drabbade är företag som ger liten avkastning.
- Företag vars vinster bara räcker till att ge lön till ägaren och kanske en anställd ligger i riskzonen, menar Mattias Pettersson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".