Kommunerna fick rätt mot staten

Vara kommun protesterade när Riksskatteverket begärde att kommunerna skulle betala in skatten för sina anställdas pensioner redan i år. Och kommunen fick rätt. Ett beslut som innebär att inte bara Vara utan alla landets kommuner och landsting nu får behålla mångmiljonbelopp med möjlighet att göra stora räntevinster.
I och med att man bytte pensionssystem i slutet av 90-talet så tvingas kommuner och landsting från och med 1999 teckna pensionsförsäkringar för sina anställda och då ska skatten betalas vid premietillfället. Staten, här representerad av Rikskatteverket, ville ha in pengarna för de tre första åren i år. Vara stretade emot och hävdade att skatten skulle betalas in först samma år som man deklarerade. Och fick rätt i den så kallade skatterättsnämnden som prövat fallet. För Varas del innebär det att man får behålla 5,8 miljoner kronor i ytterligare ett år. Och för kommuner och landsting kollektivt handlar det om över 4 miljarder med en uppskattad ränteinkomst på runt 200 miljoner kronor som hägrande vinst.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista