Stort intresse för valfrihet

Västra Götalandsregionens nya kansli för valfrihet i vården har nu fungerat i en månad och man har redan fått mycket att göra. Det är många som hör av sig till kansliet och vill få garantier för att regionen betalar deras sjukvårdsbehandlingar på sjukhus utanför regionen.
156 regioninvånare har fått skriftlig garanti för att Västra Götalandsregionen betalar deras vård, något som egetligen inte ska behövas. Ytterligare omkring 500 personer har varit i kontakt med valfrihetskansliet, men om de sedan har valt att söka vård utanför regionen vet valfrihetskansliet först när räkningen från ett annat landsting i så fall dimper ner i brevlådan. Valfrihetskansliet hjälper till med råd och tips för regioninvånare som vill söka vård någon annanstans, till exempel där operationsköerna är kortare, men det är upp till patienten själv att ta kontakt med det sjukhus där man vill bli behandlad. Och en eventuell resa till ett behandlingsställe utanför regionen får patienten själv betala.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".