Karin Ladberg, informationschef på Högskolan i Skövde. Foto: Åse Björnberg.

Högskolans nya katalog sparar träd

Högskolan i Skövde är först ut bland lärosätena i landet med att erbjuda en pappersfri utbildningskatalog i elektronisk form. Den nya moderna katalogen sparar både pengar åt högskolan och är mer miljövänlig, menar skolans informationschef.

Blivande studenter kan själva välja, via ett formulär på högskolans hemsida, vilka utbildningar de vill ha information om. Förutom kurser och program kan de också välja att få information om till exempel Skövde som studentstad, om att studera med funktionshinder, om studentkåren, utlandsstudier eller om studentbostäder.  

All information som studenten valt skickas sedan som en fil med e-post eller - om man så vill - på traditionellt vis i pappersform med vanliga posten. Den nya katalogen har funnits sedan i februari och den första månaden fyllde 621 personer i formuläret och skapade en egen katalog.  

Sparar träd
Förutom porto har den elektroniska, pappersfria katalogen också sparat in ett och annat träd, berättar Karin Ladberg som är informationschef på högskolan. 

– Tidigare tryckte vi upp och skickade en stor mängd kataloger som i många fall gick rakt ned i papperskorgen, säger hon. 

Mer precist bekostade och tryckte högskolan 50 000 utbildningskataloger, men med den nya skräddarsydda katalogen är det annorlunda. Förutom ett fåtal kataloger som delas ut till gymnasieskolornas studievägledare så trycks bara så många som efterfrågan kräver. Fördelarna är både ekonomiska och miljömässiga, berättar Karin Ladberg.  

Vanligare med Internet
Om några träd kan sparas in tack vare att fler väljer elektroniska utbildningskataloger är det bara positivt, tycker Hanifa Subasic som läser på Högskolan i Skövde. Hon valde själv bland högskolans utbildningar för tre år sedan och säger att hon nog trots allt föredrar en katalog av papper för läsbarhetens skull. 

– När man får den hemma kan man läsa bättre. Om jag ska vara ärlig hade jag inte kollat på den om den bara funnits på Internet. Förr var det inte lika mycket på Internet, då var det mer på papper. På så sätt är det bra, att man sparar papper, träd och naturen. 

Jenny Josefsson
jenny.josefsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".