Svårt få arbetskraft till kvinnojourerna

Det är svårt att få kvinnor att arbeta ideellt på kvinnojourerna runt om i Skaraborg. Det gäller bland annat kvinnojouren Guldkragen i Falköping. Där arbetar det idag cirka 20 kvinnor, som turas om att sitta jour och svara i telefon varje natt året om.
- I början kan det nog upplevas dramatiskt att sitta i jourtelefon. Men kommer man in i det så vet man att det mest handlar om att vara en medmänniska och lyssna, det säger Marianne Käck, ordförande för Guldkragen. - Stötestenen är nog att arbetet är ieellt, att man inte får något betalt för det. Kvinnojouren Guldkragen, täcker Falköpings och Tidaholms kommuner. Just nu arbetar ca 20 kvinnor, vilket är fler än på många andra jourer. De turas om att sitta jour två och två varje natt, året om. Förra året startade Guldkragen en studiecirkel för att få fler kvinnor att hjälpa till. Och det är någonting som kan bli aktuellt igen säger Marianne Käck, som hoppas att fler yngre kvinnor i framtiden kan hjälpa till. - Det är ju väldigt viktigt att få detta att rulla runt. STRONG>I framtiden då? Vad kommer att hända om det blir allt färre som engagerar sig? - Vi får ju kämpa om vi märker att det ideella engagemanget börjar avta.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".