ROT-avdraget räddar Christers företag

Det ROT-avdrag som regeringen föreslagit underlättar redan för hantverkare i Skaraborg.
- Vi har fått många fler privatpersoner i butiken, så det går rätt bra faktiskt, säger Christer Stenqvist som är ägare till ett företag som säljer och lägger stenplattor.

Det var i början av december förra året som regeringen återinförde ROT-avdraget, som är en skattereduktion för reparationer, underhåll samt om - och tillbyggnad.  

ROT-avdraget innebär att den som anlitar en hantverkare kan ansöka om ett skatteavdrag på 50 procent av arbetskostnaden. 

– De kanske har tänkt på att göra något länge, och nu slår de till för avdraget hjälper dem mycket rent kostnadsmässigt. Och det hjälper mig också, säger Christer Stenqvist. 

Färre stora jobb
Och det är just det som ROT-avdraget är tänkt för; en hjälp för företag inom byggsektorn så att efterfrågan på arbetskraft, alltså hantverkare, ökar. På det sättet mildras lågkonjunkturens effekter.

Christer Stenqvist har märkt att ekonomin i Sverige långt ifrån är på topp: 

– Alla stora jobb som jag hade innan har stannat av. Det byggs mindre nu. Hade det inte varit för avdraget så hade vi haft mycket mindre att göra och hade nog fått minska personalstyrkan.

Men ROT-avdraget är än så länge bara ett förslag ifrån regeringen. Det har inte klubbats igenom av riksdagen. Däremot har det sedan början av december varit möjligt att få en retroaktiv skattereducering när man anlitar en hantverkare.

Regeringen tar dock för givet att ROT-avdraget kommer träda i kraft i sommar och Christer Stenqvist är inte heller är orolig för att riksdagen ska rösta nej:

- Nej, inte det minsta. Det kan de inte göra för då blir de lynchade av Sveriges befolkning.

Malin Ulfhager
malin.ulfhager@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista