Vården upplevs annorlunda av utlandsfödda. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Skövde

Skövdeforskare utreder diskriminering i vården

Utlandsfödda har ofta problem i sina kontakter med den svenska sjukvården, och är missnöjda med den vård de får.  Det visar en rapport från Socialstyrelsen. Nu vill Sharareh Akhavan, lektor på högskolan i Skövde ta reda på varför det ser ut som det gör.

– Varför är det så i Sverige när man länge haft  demokrati här. Det borde inte förekomma.

Det var reaktioner som väcktes i huvudet på Sharareh Akhavan när hon såg resultatet från socialstyrelsen, om att utlandsfödda personer inte söker vård när de behöver, och de som söker vård är inte nöjda med den.

Genom intervjuer med utlandsfödda patienter - och vårdpersonal hoppas hon komma fram till varför det ser ut som det gör inom den svenska vården.

Flera orsaker
Sharare Akhavan har ingen egen hypotes om vad diskrimineringen beror på. Men hon berättar om två aspekter som liknande undersökningar utomlands har visat.

– Det antingen vara språkproblem och kulturella skillnader där de utlandsfödda har andra förväntningar, eller ett systemfel som fatiskt diskriminerar de som inte är födda i Sverige.

Forskningen kommer ta ungefär ett år och när den är avslutad hoppas Sharareh Akhavan, att hon fått idéer om hur man kan förbättra situationen inom vården.
Malin Ulfhager

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".