Skövde

Ny rättegång om knivdödad i Varola

I dag inleds hovrättens förhandlingar i det uppmärksammade mordet i Varola utanför Skövde i augusti i fjol, där en 54-årig man åtalats för att ha mördat sin sambo. Mannen friades i tingsrätten men åklagare Lars Johansson hoppas att hovrätten kommer att göra en annan bedömning.

– Ser man på skadorna så kan det inte ha varit på grund av en olyckshändelse eller allmän tumult. Det här är rejäla hugg utdelade med uppsåt, säger Lars Johansson.

Skövde tingsrätt hade en helt annan uppfattning än vad åklagaren här ger uttryck för.

Oavsiktligt
Tingsrätten ansåg att 54-åringen bara beväpnade sig med kniven för att skrämmas och aldrig hade för avsikt att skada sambon. Att skadorna blev dödliga beror på olyckliga omständigheter.

Men för åklagare Lars Johansson finns inget alternativ till att åtala för mord.

– Jag anser att tingsrätten har dragit felaktiga slutsatser av det material de fått ta del av.

Sprang in i kniven
Ett av knivhuggen gick 20 centimeter in i offrets kropp och skar bland annat genom brosk. Hovrätten ska nu bedöma om det knivhugget utdelades medvetet. Eller om det var som den åtalade säger, att offret med full kraft sprang rakt in i kniven.

En rättsläkare som i tingsrätten vittnade per telefon ska den här gången närvara på plats i hovrätten, åklagaren hoppas att han ska kunna bekräfta att ett sådant knivhugg inte kan uppkomma i en tumultartad brottningsmatch. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista