Lantbrukare vågar knappt släppa ut djuren. Foto Fredrik Sandberg/Scanpix
Töreboda

Förvirrat kring blåtungeregler

Stora delar av Skaraborg tillhör riskområdet för blåtungeviruset. För de som bor i gränstrakterna, kring Töreboda, råder stor förvirring kring vilka regler som gäller när djuren snart ska släppas ut på bete. 

– Vår gård ligger i både Töreboda och i Fägre församling vilket betyder olika regler. Släpper vi ut korna på bete i våra hagar i Töreboda får vi inte ta hem dem igen till hösten, säger mjölkbonden Stina Johansson i Torstorp.

I stort sett hela Skaraborg, förutom Gullspångs kommun, ingår i restriktionsområdet för blåtungeviruset, vilket innebär att smittan kan finnas och man får inte flytta idisslare ut ur området hur som helst.

Den allvarliga virussjukdomen, som främst drabbar nötkreatur och får, sprids av svidknott. Nu när det är kallt är risken för spridning liten, men när det blir varmare kommer läget att vara annorlunda.

Lagbrytare
Mjölkbonden Martin Pettersson, i Färed, fick problem förra året när han inte fick ta hem sina dräktiga kvigor från sommarbetet i Småland. Och hur det ska bli i år är ovisst.

– Till Småland kan jag inte köra dem, men även här hemma får jag problem. Släpper jag ut dem får de inte komma hem igen och släpper jag inte ut dem bryter jag mot djurskyddslagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".